aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓιουσέιν Μπολτ: Η… αστραπή! (αφιέρωμα)

Γιουσέιν Μπολτ: Η… αστραπή! (αφιέρωμα)

Στο Λονδίνο έπεσαν οι τίτλοι τέλος για τον Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος έχει αποφασίσει να αποσυρθεί εντελώς από τον πρωταθλητισμό. Σε κάθε του εμφάνιση οι εκδηλώσεις λατρείας τον συνόδευαν παντού. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες απ’ ό,τι στους Άγγλους αθλητές.

Ο Μπολτ γεννήθηκε στο Σέργουντ της Τζαμάικα και από μικρός έδειξε ότι είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Ξεκίνησε να ασχολείται αρχικά με το ποδόσφαιρο και το κρίκετ παίζοντας στους δρόμους μαζί με τον αδερφό του, Σαντίκι. Όταν πήγε στο Γυμνάσιο συνέχισε να ασχολείται με τα συγκεκριμένα αθλήματα μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Τότε ο προπονητής της ομάδας κρίκετ του σχολείου παρατήρησε τη μεγάλη ταχύτητα του Μπολτ και του πρότεινε να ασχοληθεί με τον στίβο.

Ο παλιός δρομέας Πάμπλο ΜακΝέιλ και ο Ντουέιν Τζάρετ ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να τον προπονήσουν και κάπως έτσι άρχισε τη μεγάλη καριέρα του… Σε ηλικία 15 ετών ο Μπολτ άρχισε να δίνει τους πρώτους του αγώνες. Τα πρώτα μετάλλια και οι προσωπικές διακρίσεις σε τοπικό επίπεδο άρχισαν να έρχονται αμέσως. Το 2001 συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας. Μπορεί να πήγε με τον τίτλο του φαβορί, αλλά δεν κατάφερε να περάσει ούτε στον τελικό.

Την επόμενη περίοδο συνέχισε να πρωταγωνιστεί στις τοπικές διοργανώσεις και του δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Τζαμάικα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων το οποίο έγινε στο Κινγκστον. Εκεί ο Μπολτ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έγινε ο νεαρότερος αθλητής που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Ένα χρόνο αργότερα επανέλαβε τον θρίαμβό του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων αυτή τη φορά με τον Μάικλ Τζόνσον να μιλά με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.

Το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνας δεν τα κατάφερε και αποκλείστηκε από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ελσίνκι η τύχη γύρισε και πάλι την πλάτη της σε εκείνον. Τραυματίστηκε και αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. και βοήθησε ώστε να σπάσει η χώρα του το εθνικό ρεκόρ στα 4Χ100. Σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν έκτοτε ο Μπολτ αποφάσισε να πάρει ακόμα πιο σοβαρά αυτό που έκανε και τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά. Στην πέμπτη κούρσα της ζωής του στα 100 μέτρα ο Μπολτ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.72.

Μετά από αυτό το ρεκόρ αφοσιώθηκε στα 200 μέτρα όπου και εκεί φρόντισε να σπάσει το εθνικό ρεκόρ της χώρας του και έστειλε τα μηνύματα του ενόψει Πεκίνο. Εκεί πέρασε περπατώντας στα προκριματικά των 100μ. και στον τελικό παρότι και πάλι περπάτησε έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 9.69. Στα 200μ. έκανε και εκεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 19.30, για να κλείσει ο θρίαμβος του με τη σκυταλοδρομία 4Χ100 (σ.σ. ένα μετάλλιο που αργότερα έχασε λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του Νέστα Κάρτερ).

Έκτοτε ακολούθησαν τα χρόνια της κυριαρχίας του τα οποία συνεχίστηκαν μέχρι το Λονδίνο 2017. Το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα έχει κατέβει στο 9.58 από το Παγκόσμιο του Βερολίνου το 2009. Το ίδιο και αυτό στα 200 μέτρα όπου στην ίδια διοργάνωση ο Μπολτ σταμάτησε τα χρονόμετρα στα 19.19.

Η «αστραπή» έλαμψε και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου αφού με 9.63 στα 100μ. και με 19.32 στα 200μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η κυριαρχία του επιβεβαιώθηκε και στη σκυταλοδρομία 4Χ100 όπου μαζί με τον Μπλέικ οδήγησαν την Τζαμάικα στην κορυφή.

Η επόμενη χρονιά είχε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μόσχα. Εκεί ο Μπολτ απέδειξε πως είναι ο απόλυτος σταρ και κυρίαρχος του στίβου. Για μία ακόμα φορά πέτυχε το νταμπλ στα 100 και στα 200 δίχως να αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στα 4Χ100. Εκείνο όμως που θυμούνται πολλοί είναι μία φωτογραφία. Η «αστραπή» από την Τζαμάικα μόλις έχει περάσει τη γραμμή του τερματισμού την ώρα που μία άλλη πέφτει στον ουρανό της Μόσχας. Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το συγκεκριμένο στιγμιότυπο και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Οι κούρσες του τα τελευταία χρόνια ήταν λίγες και μετρημένες.

Οι τραυματισμοί τον άφησαν πίσω, οι συμμετοχές του ήταν ελάχιστες και η αμφισβήτηση δεν άργησε να έρθει. Επόμενος μεγάλος στόχος ήταν να κάνει το τρεμπλ στο Ρίο. Αντίπαλός του; Μόνο ο εαυτός του όπως αποδείχτηκε. Κέρδισε με 9.81 τα 100μ., ήταν πρώτος δια περιπάτου με 19.78 στα 200 και τελείωσε τη σκυταλοδρομία των 4Χ100. Ο Μπολτ ολοκλήρωσε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 8 χρυσά μετάλλια και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας τον Αμερικανό Ρέι Γιούρι.

Ο Γιουσέιν Μπολτ είναι ένας εθνικός ήρωας για τους Τζαμαϊκανούς και εάν δεν το είχε καταλάβει, μάλλον το εμπέδωσε το βράδυ του Σαββάτου 10 Ιουνίου. Σε αγώνα που διοργάνωσε στην πατρίδα του μαζεύτηκαν περίπου 30.000 φίλαθλοι ώστε να τον αποθεώσουν στην τελευταία του κούρσα στην Τζαμάικα.

Η μεγάλη υπόκλιση στον κορυφαίο των κορυφαίων

Οι τελευταίες παραστάσεις του Μπολτ δόθηκαν στο Λονδίνο. Στον τελικό των 100μ. η αστραπή δεν… πρόλαβε! Στο τελευταίο κατοστάρι του σε μεγάλη διοργάνωση, ο Γιουσέιν Μπολτ δεν ήταν ο πιο γρήγορος του τελικού. Δεν ήταν καν ο δεύτερος πιο γρήγορος. Ο Τζαμαϊκανός… περιορίστηκε στην 3η θέση και στο πρώτο χάλκινο μετάλλιο στην καριέρα του! Νικητής ο Τζάστιν Γκάτλιν, ο οποίος έκανε την κούρσα της ζωής του και πήρε το πιο δύσκολο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του, 13 χρόνια μετά από το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Το αργυρό μετάλλιο κατέληξε επίσης σε Αμερικανό, τον διάδοχο των δύο κορυφαίων σπρίντερ, τον Κρίστιαν Κόουλμαν, ο οποίος είχε την πρωτιά μέχρι τα τελευταία μέτρα, ωσότου τον προσπεράσει η εμπειρία του 35χρονου Γκάτλιν. Ο Γκάτλιν δεν πίστευε στην επιτυχία του και πανηγύριζε έξαλλα με δάκρυα στα μάτια, την ώρα που ο Μπολτ παρέμεινε χαμογελαστός. Ακολούθως, ο Γκάτλιν γονάτισε και… προσκύνησε τον Τζαμαϊκανό, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τα εύσημα και όταν σηκώθηκε, οι δυο σπουδαίοι αθλητές και άσπονδοι εχθροί μέχρι πρότινος αγκαλιάστηκαν.

Τα πράγματα όμως ήταν ακόμα χειρότερα για τον θρύλο τον σπριντ στην τελευταία του κούρσα η οποία ήταν η σκυταλοδρομία 4Χ100. Πήρε τελευταίος τη σκυτάλη από τον Μπλέικ, αλλά με το που ξεκίνησε να ανεβάζει στροφές ένιωσε έντονους πόνους στο πίσω μέρος του αριστερού του ποδιού και σωριάστηκε στο κουλουάρ. Προχθές βράδυ, όμως, ξαναμπήκε στο στάδιο, πήρε τα δώρα του από τους αξιωματούχους της ΙΑΑΦ και αποθεώθηκε… Και πάλι!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ