aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ«Αποστολή απόλυτα πετυχημένη»

«Αποστολή απόλυτα πετυχημένη»

ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ ΣΤΟ ΡΙΟ)

Λίγες μέρες μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων των Κυπρίων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και μιλήσαμε με την αρχηγό αποστολής της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας, την Όλγα Πιπερίδου, από την οποία ζητήσαμε να μας κάνει τον απολογισμό της παρουσίας της χώρας μας στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού.

Το μετάλλιο, που ήταν ο στόχος, μπορεί να μην ήρθε, όμως η παρουσία της Κύπρου στο Ρίο κρίνεται απόλυτα πετυχημένη. Αυτό επειδή έξι από τους δεκαπέντε αθλητές (το 40%) της κυπριακής ομάδας προκρίθηκαν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους!

«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ πετυχημένη παρουσία. Μπορεί να μην πήραμε μετάλλιο, αλλά καταφέραμε να έχουμε έξι αθλητές σε τελικούς των αγωνισμάτων τους. Οι τέσσερις εξ αυτών αναδείχθηκαν Ολυμπιονίκες, με τρεις έβδομες θέσεις και μια όγδοη. Τέτοια επιτυχία δεν έχει επαναληφθεί από την Κύπρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και δείχνει ότι μπορούν οι αθλητές μας να διεκδικούν με αξιώσεις τη διάκριση σε διάφορα αθλήματα, φτάνει να έχουν τη σωστή υποδομή και προετοιμασία για το ψηλό επίπεδο», μας είπε η αρχηγός αποστολής της Κύπρου για την παρουσία των αθλητών μας στη Βραζιλία.

Όσο για το αν αποτελεί αποτυχία το γεγονός ότι δεν κατακτήθηκε μετάλλιο, μας είπε: «Με την επιτυχία του Κοντίδη ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά. Αλλά να έχεις τέσσερις Ολυμπιονίκες, που μπορεί να μην πήραν μετάλλιο, αλλά με την παρουσία τους στην οκτάδα λαμβάνουν δίπλωμα, αποτελεί άλλου είδους μεγάλη επιτυχία. Δείχνεις ότι ‘’απλώνεις’’ σε μεγαλύτερο εύρος αθλημάτων. Και είναι σημαντικό αυτό. Ξεφεύγεις από τον έναν και πας στους πολλούς, έχοντας αξιώσεις στο γήπεδο. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να κατακτάς μετάλλιο, ο ίδιος ο Ολυμπιονίκης μας (σ.σ. Κοντίδης) ήταν εδώ και δεν τα κατάφερε. Είναι πολύ κοντά η επιτυχία με την αποτυχία».

Αντιθέτως, δεν τα πήγε καλά για άλλη μια διοργάνωση το σκητ, με τους δύο αθλητές μας (Άντρη Ελευθερίου και Ανδρέας Χάσικος) να βάζουν τον πήχη στο μετάλλιο, αλλά να μένουν εκτός τελικού.

Ζητήσαμε από την κ. Πιπερίδου να μας κάνει τη δική της προσέγγιση στο θέμα: «Κατ’ αρχάς ήταν οι καιρικές συνθήκες που αν και ίδιες για όλους, εμάς ως Κύπριους μας επηρεάζουν ιδιαίτερα, αφού μάθαμε σε ένα κλίμα με πολύ ήλιο. Από την Άντρη (σ.σ. Ελευθερίου) αναμέναμε μετάλλιο, όμως βρήκε βροχή και άλλες δύσκολες συνθήκες. Ίσως να είχε καλύτερο αποτέλεσμα αν υπήρχαν άλλες συνθήκες. Όμως την ίδια ώρα πιστεύω πως πρέπει η ομάδα σκοποβολής να βρει τους τρόπους για να φέρει την επιτυχία. Ίσως με διαχείριση του άγχους σε μεγάλες διοργανώσεις. Φέρνουν επιτυχίες σε παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα, αλλά αυτά είναι κάθε χρόνο. Πρέπει να διαχειριστεί τη δυναμικότητά της και να φέρει επιτυχίες στους Ολυμπιακούς. Πρέπει να το δει η ίδια ομοσπονδία, να το ανατρέξει το θέμα. Η πολιτεία τους στηρίζει καλά».

Κάτι που διαπιστώσαμε στις επισκέψεις που κάναμε στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και συναντώντας μέλη της αποστολής στα γήπεδα, ήταν το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των αθλητών, ανεξαρτήτου αθλημάτων.

«Ήταν όλα εξαιρετικά. Για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ικανοποίηση για την παρουσία των προπονητών και αθλητών. Μιλώ για το κλίμα στην ομάδα. Υπήρχε άψογη συνεργασία, αλληλοεπικοινωνία και στήριξη απ’ όλους», μας είπε σχετικά η κ. Πιπερίδου, η οποία ήταν αρχηγός αποστολής της Κύπρου και το 2012 στο Λονδίνο.

Σημαντική συνεργασία υπήρχε και με την ελληνική ομάδα, η οποία έμενε στο ίδιο κτήριο με την Κύπρο. «Με την Ελλάδα είχαμε κάθε μέρα επαφή και σημαντική συνεργασία. Συνήθως είμαστε στο ίδιο κτήριο στους Ολυμπιακούς. Μας εξυπηρέτησαν πολύ με τον τραυματισμό του Μάριου (σ.σ. Γεωργίου), ενώ και εμείς τους βοηθήσαμε σε κάποια μικροθέματα όπου χρειάστηκαν τη συνεισφορά μας», μας είπε η κ. Πιπερίδου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΕΛΗΝΗ ΑΛΕΞΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ