aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑWRC Ράλι Φινλανδίας: Νίκη για τον Lappi με το Yaris WRC

WRC Ράλι Φινλανδίας: Νίκη για τον Lappi με το Yaris WRC

Ούτε Ogier ούτε Latvalla αλλά ούτε Neuville βρέθηκαν στο βάθρο στο πάντα εντυπωσιακό ράλι της Φιλανδίας. Αντίθετα ήταν ο τοπικός Esapekka Lappi που κατάφερε να πετύχει την παρθενική του νίκη στο WRC πίσω από το τιμόνι ενός Toyota Yaris WRC. Μια εξέλιξη που έφερε σημαντικές αλλαγές στην κορυφή της βαθμολογίας, με τέσσερις αγώνες να απομένουν μέχρι το τέλος.

Η εγκατάλειψη του πρωταθλητή Sebastien Ogier μετά από έξοδο την Παρασκευή, επέτρεψε στον Thierry Neuville της Hyundai να τον πιάσει στην κορυφή της κατάταξης των οδηγών με 160 βαθμούς. Στους κατασκευαστές προηγείται η M-Sport Ford με 285 βαθμούς, έναντι 251 της Hyundai.

Ο Esapekka Lappi παρά το ότι έτρεχε μόλις για τέταρτη φορά με ένα World Rally Car κατάφερε να κάνε την έκπληξη. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις εγκαταλείψεις και τα προβλήματα των γνωστών πρωταγωνιστών και χωρίς να υστερεί σε ταχύτητα και τεχνική βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου! Στην προτελευταία διαδρομή το παράκανε και κτύπησε τον πίσω αριστερό τροχό αλλά συνέχισε και τελικά πήρε τη νίκη με διαφορά 36 δευτερολέπτων! Αυτή ήταν και η δεύτερη επιτυχία της Toyota Gazoo Racing φέτος ενώ ο Lappi έγινε ο έκτος διαφορετικός νικητής σε εννέα ράλι.

Ο 26χρονος Φινλανδός κατάφερε να κρατήσει τη διαφορά από τους αντιπάλους του την τελευταία μέρα του ράλι και να πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη σε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. «Τι αγώνας! Τα συναισθήματα είναι μοναδικά. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Toyota που ετοίμασαν ένα τόσο γρήγορο αυτοκίνητο», δήλωσε ο πανευτυχής νικητής.

Πίσω του οι επόμενες δύο θέσεις κρίθηκαν κυριολεκτικά στα δέκατα του δευτερολέπτου Πιο συγκεκριμένα, ο Elfyn Evans με το Ford Fiesta WRC ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στο WRC. Ξεκκίνησε το τελευταίο σκέλος τέταρτος και άλλαζε συνεχώς θέσεις με τον Juho Hanninen με το Toyota Yaris WRC και τον Teemu Suninen που έτρεχε κι αυτός με Fiesta. Τελικά, ο Evans πήρε τη δεύτερη θέση για τρία δέκατα, αν και ο Hanninen διόλου απογοητευμένος ήταν καθώς ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο.

Όσο για τον Suninen, δεν άντεξε στην πίεση και έκανε λάθος στην προτελευταία ειδική, με την έξοδο να του στοιχίζει σε χρόνο. Τελικά τερμάτισε τέταρτος, στη μόλις δεύτερη εμφάνισή του με World Rally Car. Ακολούθησε ο Craig Breen με το Citroen C3 WRC, που κράτησε πίσω του τον Thierry Neuville. Ο οδηγός της Hyundai Motorsport αντιμετώπισε προβλήματα αρχικά, αλλά η έκτη θέση στην τελική κατάταξη και οι βαθμοί της τρίτης θέσης στην Power Stage, του επέτρεψαν να πιάσει στη βαθμολογία τον Sebastien Ogier!

Ο άτυχος του αγώνα δεν ήταν άλλος από τον Jari-Matti Latvala με το Toyota. O 26χρονος εκκίνησε το τελευταίο σκέλος του ένατου αγώνα της χρονιάς με προβάδισμα σχεδόν 50 δευτερολέπτων. Διαφορά ασφαλείας για επίπεδο WRC αλλά ένα ηλεκτρικό πρόβλημα στο Yaris τον ανάγκασε να σταθμεύσει στην άκρη του δρόμου, χάνοντας όχι μόνο την ευκαιρία για νίκη αλλά και μια ολόκληρη χρονιά αφού πλέον δεν μπορεί να απειλήσει τους πρωτοπόρους για τον τίτλο.

Απομένουν τέσσερις αγώνες για την ολοκλήρωση της σεζόν, με τον δέκατο γύρο να φιλοξενείται στη Γερμανία στις 17-20 Αυγούστου!

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

  1. E Lappi / J Ferm FIN Toyota Yaris 2hr 29min 26.9sec
  2. E Evans / D Barritt GBR Ford Fiesta + 36.0sec
  3. J Hänninen / K Lindström FIN Toyota Yaris + 36.3sec
  4. T Suninen / M Markkula FIN Ford Fiesta + 1min 01.5sec
  5. C Breen / S Martin IRL Citroën C3 + 1min 22.6sec
  6. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 + 1min 33.1sec

PHOTOS: Nikos Mitsouras / Reporter Images

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ