aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤζωρτζής: «Γεννήθηκα για τη Formula»

Τζωρτζής: «Γεννήθηκα για τη Formula»

ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Είναι μόλις 20 χρονών και είναι 7 φορές πρωταθλητής Κύπρου στο Karting. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, από την πρώτη κουβέντα που θα κάνεις μαζί του, καταλαβαίνεις πως έχεις απέναντί σου ένα ώριμο και συνειδητοποιημένο παιδί που ξέρει τι θέλει τόσο από τη ζωή του όσο και από την καριέρα του. Ο ίδιος μας λέει πως η Formula είναι η ίδια η ζωή του και πως από τότε που θυμάται τον εαυτό του είναι με ένα τιμόνι στο χέρι.

Ο Βλαδίμηρος Τζωρτζής φιλοξενήθηκε πριν από λίγες μέρες στο στούντιο του Active 107.4&102.5 και μίλησε στην εκπομπή «Τα Λέμε Όλα» και στους Πανίκο Θεοδοσίου και Μαρίνα Αργυρού, για την πορεία του στη Formula 4 αλλά και για τους μελλοντικούς του στόχους.

«Από 5 χρονών ξεκίνησα με τα carting στην Κύπρο και κατέκτησα 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ μετά εκπροσώπησα την Κύπρο στο εξωτερικό, στους παγκόσμιους αγώνες στην Ιταλία, όπου κατέκτησα την 3η θέση. Το 2012 ξεκίνησα στον τελικό στην 4η θέση και εκεί είπαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Ακολούθησαν κάποια δοκιμαστικά στην Formula Renault 2,0, έτρεξα στο τοπικό πρωτάθλημα της Ρωσίας στη Formula 3 και μετά λόγω του οικονομικού σκεφθήκαμε να ενταχθούμε στην ομάδα της SMP Racing. Φυσικά έπρεπε να αλλάξω την αγωνιστική μου άδεια από κυπριακή σε ρωσική γιατί δεν είχα άλλη επιλογή και πλέον είμαι στην ομάδα της SMP Racing».

– Πόσο εύκολο είναι στην ηλικία των 20 χρονών, να ωριμάσει μέσα σου η απόφαση να ασχοληθείς με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό;

«Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ήταν στη ζωή μου απ’ όταν γεννήθηκα και αποφάσισα να προχωρήσω στη Formula, αλλά ήξερα πως έπρεπε να μείνω προσγειωμένος αλλιώς θα τα έχανα όλα. Είναι η ζωή μου ολόκληρη, το παλεύω και κάνω ό,τι μπορώ».

– Έχεις πίσω σου μια καλή ομάδα, η οποία σε βοηθά να έχεις και καλά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα που θέλω είναι οι πρώτες 3 θέσεις, στον πρώτο μου αγώνα τερμάτισα στην 4η θέση, ουσιαστικά έχασα την 3η θέση στους 2 τελευταίους γύρους. Κάποιες ατυχίες μου στέρησαν βαθμούς αλλά η ομάδα ξέρει ποιος είμαι, γι’ αυτό προχωράμε δυνατά. Σε όλους τους αγώνες είμαι μέσα στους βαθμούς και είναι πολύ θετικό. Τώρα ακολουθούν 12 αγώνες, με στόχο όσους πιο πολλούς βαθμούς και ελπίζω σύντομα να δω βάθρο».

– Πώς σε επέλεξε η SMP Racing;

«Η μητέρα μου είναι από τη Ρωσία και σε μια κατάσταση δύσκολη αποφασίσαμε ότι πρέπει να αγωνιστώ με τη ρώσικη σημαία. Από το τοπικό πρωτάθλημα της Formula 3, με προσέγγισε κάποιος της εταιρείας και μου είπε αν ήθελα να συζητήσουμε για να πήγαινα την επόμενη χρονιά να με δουν σε δοκιμαστικά. Πέρσι έκανα κάποια δοκιμαστικά στην Ισπανία και ήρθα 2ος και με επέλεξαν να τρέξω μαζί τους το 2016 και το 2017».

– Είναι τιμή για σένα ότι μια τόσο μεγάλη ομάδα σε επέλεξε για να βρεθείς πίσω από το τιμόνι της;

«Σίγουρα είναι μεγάλη χαρά για εμένα, μια τόσο μεγάλη εταιρεία με οδηγούς μεγάλης κλάσης να με επιλέξει για να την εκπροσωπώ και να στέκεται δίπλα μου συνέχεια. Είναι σαν την οικογένειά μου. Πίστεψαν σ’ εμένα και τώρα μου λένε ότι περιμένουν το βάθρο».

– Η SMP Racing με ποιους συνεργάζεται στην Formula 1;

«Έχει ένα άτομο πίσω της που επενδύει για όλα τα ταλέντα. Έχει έναν οδηγό στην Formula 1, σαν 3ο στην ομάδα της Renault, τον Σεργκέι Σιρότκιν. Έχει και πολλούς σε άλλες κατηγορίες. Ο αγωνιστικός διευθυντής είναι ο Μίκα Σάλο, ο οποίος υπήρξε οδηγός στην Formula 1, στη Ferrari. Επίσης συνεργάζεται με τη Renault και τη Ferrari».

– Είναι μια εταιρεία από την οποία μπορείς να κερδίσεις πολλά;

«Σίγουρα. Επενδύει πάνω σε οδηγούς στους οποίους βλέπει ότι υπάρχει ταλέντο και τους αρέσει το ότι είμαι μισός Κύπριος. Με αγκάλιασαν σαν δικό τους παιδί».

Πόσο εύκολο είναι να σπουδάζεις και να είσαι πρωταθλητής;

«Στην αρχή είναι πάρα πολύ δύσκολο, πρέπει να δουλεύεις σκληρά. Έχω ταυτόχρονα και τις εξετάσεις στο κολέγιο, όμως τα συνδυάζω. Λέω πως υπάρχει Θεός και βλέπει πως προσπαθώ καθημερινά. Επτά – οκτώ φορές την εβδομάδα έχω προπόνηση στο γυμναστήριο, συν την προπόνηση κάθε Σάββατο στα carting, συν τα διαβάσματά μου, συν τα ταξίδια μου, συν οι αγώνες. Η μισή μου ζωή πλέον είναι μέσα στα αεροπλάνα».

– Είναι εύκολο για ένα παιδί 20 χρονών να πει αυτό το πράγμα;

«Δεν είναι εύκολο αλλά εγώ γεννήθηκα γι’ αυτό».

– Τι σπουδάζεις;

«Μηχανική αυτοκινήτων».

– Πες μας το πρόγραμμα των αγώνων σου.

«Το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο έχω αγώνα στο Πάρνου στην Εσθονία, 14-15 Ιουλίου στη Μόσχα, 16-17 Αυγούστου πάλι στη Μόσχα και μετά 20-22 Αυγούστου στην Ολλανδία. Στόχος είναι το βάθρο, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και θα τα καταφέρω».

– Υπάρχουν αρκετά παιδιά που ασχολούνται στην Κύπρο;

«Έχουμε πολλούς αθλητές στα carting, υπάρχουν πολλά ταλέντα και είναι κρίμα λόγω χορηγίας να μην αναδεικνύονται. Υπάρχουν αρκετά καλοί οδηγοί, αλλά εγώ φάνηκα τυχερός που έχω χορηγούς, βρήκα την ομάδα και κατάφερα να μπω στη Formula 4».

– Η σχέση σου με την ομάδα, πώς είναι;              

«Ξέρουμε ότι οι Ρώσοι είναι αυστηροί ως λαός, αλλά έχουν και μια πιο οικογενειακή πλευρά. Όμως όταν μπούμε στην πίστα είναι ώρα για δουλειά».

ΟΝΕΙΡΟ Η FORMULA 1: «ΑΝ ΤΟ ΘΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΘΥΣΙΕΣ»

Ο Βλαδίμηρος χρωστά πολλά στους γονείς τους που τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Κι όπως λέει, ακολουθεί πιστά τις συμβουλές τους: «Πριν ξεκινήσουμε αυτή την πορεία, μου είπαν θα το κάνεις, αλλά πρόσεχε να μην πέσεις στις παγίδες και το κράτησα πολύ σοβαρά».

-Ποιο είναι το αγωνιστικό σου όνειρο;

«Η Formula 1. Του χρόνου ευελπιστώ πως θα πάω σε πιο ψηλή κατηγορία».

– Εσύ είσαι στη Formula 4, η επόμενη κατηγορία ποια είναι;

«Είναι η Formula 2,0 είναι στυλ Formula 3. Όμως αν υπάρχει ταλέντο και δυνατότητα από την Formula 3, μπορείς να πας κατευθείαν στη Formula 1».

– Οι γονείς σου σε όλη αυτή τη διαδρομή που έκανες, πόσο σε έχουν στηρίξει και τι θα ήθελες να τους πεις;

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί όταν προέρχεσαι από μια οικογένεια χωρίς πολλούς οικονομικούς πόρους, είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε ένα τέτοιο άθλημα. Όμως τους χρωστώ όλη τη ζωή μου γιατί είναι πάντα δίπλα μου και εγώ θα είμαι πάντα δίπλα τους. Δεν ήταν εύκολο, ξεκινήσαμε από το για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα».

– Έκανες στρατό;

«Πριν 2 χρόνια μου ήρθε το χαρτί για να υπηρετήσω την πατρίδα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος και δεν μπορούσα να το κάνω. Στη Formula αν εγκαταλείψεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, θα χαθούν όλα. Δεν θα μπορούσα να πήγαινα ούτε σε δοκιμαστικά. Το παλέψαμε για την αναστολή και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που με βοήθησε να πάρω την αναστολή και δεν κατέστρεψε το όνειρόο μου, καθώς και τον υπουργό Άμυνας τον κύριο Φωκαΐδη».

– Οι φίλοι σου τι σου λένε;

«Όλοι είναι χαρούμενοι για τα επιτεύγματά μου, αλλά ξέρουν πόσο σοβαρός είμαι στην καθημερινή μου ζωή. Έβαλα τοίχους γύρω μου, δεν πάω σε κλαμπ, δεν πίνω ποτό, κάνω μια πολύ υγιεινή ζωή. Αν το θέλεις πραγματικά πρέπει να κάνεις θυσίες».

– Ποια ομάδα σου αρέσει από τη Formula 1;

«Είμαι με την Ferrari».

– Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το άθλημα;

«Να το ακολουθήσουν και να το αγαπάνε πραγματικά. Να αφιερωθούν σε αυτό, αλλά να μην αφήσουν ποτέ το διάβασμα, γιατί  δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον».

– Πώς είναι η οδηγική σου συμπεριφορά στον δρόμο;

«Αν με δει κάποιος στον δρόμο, δεν θα καταλάβει ότι είμαι οδηγός στη Formula. Ό,τι έχω να βγάλω, το βγάζω στην πίστα. Δεν αξίζει να τρέχεις στο δρόμο. Πάντα βάζω ζώνη και είμαι πολύ προσεκτικός».

– Τα μονοθέσια πλέον είναι και πιο ασφαλή.

«Υπάρχει τρομερή ασφάλεια, αφού με δένουν με 6 ζώνες και πολλές φορές πονάει το σώμα μου. Είχα χτυπήματα σε τοίχους και κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η ζώνη και το κράνος».

«ΙΝΔΑΛΜΑ ΜΟΥ Ο ΦΕΛΙΠΕ ΜΑΣΑ»

– Ποιος οδηγός της Formula 1 είναι το ίνδαλμά σου;

«Ο Φελίπε Μάσα για το λόγο ότι κατάφερε πάρα πολλά στην καριέρα του. Θυμάμαι ή το 2007 ή το 2008 στη Βραζιλία που έχασε το πρωτάθλημα στον τελευταίο αγώνα από τον Χάμιλτον και έκλαιγε πάνω στο βάθρο. Περισσότερο με τράβηξε η ανθρώπινη πλευρά του».

– Οι περισσότεροι οδηγοί έχουν σαν πρότυπα τον Σένα και τον Σούμαχερ…

«Παλιά ήμουν με τον Σούμαχερ, αλλά όταν έφυγε από την Ferrari πήγα στον Μάσα. Τώρα όσον αφορά τον Σένα, εγώ το 1997 γεννήθηκα και δεν τον έζησα, άρα δεν μπόρεσα να ταυτιστώ μαζί του».

– Ποιος είναι ο επόμενός σου στόχος;

«Να έρθει το πρώτο βάθρο και μετά να ακολουθήσουν όσα πιο πολλά γίνεται. Αν έρθει το πρώτο βάθρο θα πάρω δύναμη».

– Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει οδηγός στη φόρμουλα;

«Να είναι συγκεντρωμένος και πιστός σε αυτό που κάνει και να το αγαπά. Παίζει σημαντικό ρόλο να οδηγάς γρήγορα και να προσέχεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ