aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑGrand Prix Τσεχίας: Ο Μάρκεθ πήρε τη νίκη

Grand Prix Τσεχίας: Ο Μάρκεθ πήρε τη νίκη

Είναι, αδιαμφισβήτητα, ο ταχύτερος συνδυασμός αναβάτη/ μοτοσυκλέτας στη μεγάλη κατηγορία από το 2013 όταν και έκανε το ντεμπούτο του στο MotoGP. Είναι ένα ταλέντο το οποίο εμφανίζεται κάθε 50, περίπου, χρόνια. Είναι ένας τύπος που δε διστάζει να πάρει ρίσκα (ενίοτε άκρως επικίνδυνα) και έχει γεννηθεί μόνο για την υψηλότερη θέση του βάθρου.

Α, ναι: και, επίσης, εξελίσσεται σε τέρας στρατηγικής ικανότητας. Ο Μαρκ Μάρκεθ ξεκίνησε από την pole position τον σημερινό- βρόχινο στην αρχή του- στο Μπρνο, όμως μετά από δύο γύρους, άρχισε να χάνει σωρηδόν θέσεις.

Βλέποντας την πίστα να στεγνώνει με ταχύτατους ρυθμούς, ο 24χρονος Ισπανός ρίσκαρε και μπήκε νωρίτερα απ’ όλους στα πιτ, πήρε την Honda του που ήταν ρυθμισμένη για το στεγνό και μετά άρχισε να «πετάει». Στον αντίποδα, ο Βαλεντίνο Ρόσι (που οδηγούσε την κούρσα) καθυστέρησε 2 ολόκληρους γύρους να μπει, με αποτέλεσμα να βγει 14ος από τα πιτ και μετά να κυνηγάει δίτροχα φαντάσματα.

Κάπως έτσι, ο ήδη 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη μεγάλη κατηγορία, έκανε βόλτα στο ασφάλτινο πάρκο: Ο Μάρκεθ μετά τη στάση όλων γι’ αλλαγή μοτοσυκλέτας είχε μια διαφορά της τάξης των 30 ολόκληρων δευτερολέπτων! Οδηγώντας ελεγχόμενα, λοιπόν, πήρε πανεύκολα τη δεύτερη συνεχόμενη (και τρίτη συνολικά) νίκη του στη σεζόν, επιβεβαιώνοντας πως είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου.

Δεύτερος πίσω του τερμάτισε- χωρίς ν’ απειλεί και χωρίς ν’ απειλείται- ο teammate Ντάνι Πεντρόσα, ο οποίος παρέμεινε στη μάχη για το στέμμα του 2017. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Μάβερικ Βινιάλες, ο οποίος περιόρισε, τουλάχιστον, τη βαθμολογική ζημιά για τον ίδιο, σ’ ένα… αλλόκοτο Σαββατοκύριακο για την Yamaha.

Στην 4η θέση βρέθηκε ο μεγάλος «αυτόχειρας» του σημερινού grand prix: ο Ρόσι με την αδικαιολόγητη επιμονή του να μείνει με τα βρόχινα ελαστικά σε μια πίστα που είχε εμφανώς στεγνώσει (λάθος το οποίο επαναλαμβάνει για 3η φορά μέσα σ’ ένα χρόνο…), πέταξε με περίσσια χάρη την νίκη και βρέθηκε να παλεύει από την 13η θέση. Εν τέλει, επειδή είναι ο «Γιατρός», κατάφερε μ’ έναν συγκλονιστικό αγώνα να περάσει 8 αναβάτες και να πάρει πολύτιμους βαθμούς που, όμως, τον αφήνουν ως το μεγάλο αουτσάιντερ για το πρωτάθλημα.

Κράτσλοου, Ντοβιτισόζο (έχασε κι άλλο έδαφος στο κυνήγι του τίτλου), Πετρούτσι, Αλέιξ Εσπαργκαρό, Πολ Εσπαργκαρό και Φόλγκερ συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, από την οποία απουσίαζε και πάλι ο Χόρχε Λορένθο, παρά το γεγονός πως οδήγησε τον αγώνα για 2 γύρους.

Ο Μάρκεθ, λοιπόν, έκανε- έστω και απείρως πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς- το αναμενόμενο και, πλέον, τους κοιτάζει όλους αφ’ υψηλού στη βαθμολογία. Το 4ο πρωτάθλημα σε 5 χρόνια στο MotoGP φαίνεται πως είναι πρωτίστως θέμα δικής του απόδοσης και όχι του τι θα κάνουν οι αντίπαλοί του.

Ο Μάβερικ Βινιάλες (κυρίως) και δευτερευόντως ο Ρόσι θα το παλέψουν μέχρι τέλους, όμως το νερό μοιάζει να έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι του περσινού πρωταθλητή.

Του ταχύτερου αναβάτη.

Του «στρατηγού».

Του Μαρκ Μάρκεθ…

Βαθμολογία αναβατών 

1) Μάρκεθ 154

2) Βινιάλες 140

3) Ντοβιτσιόζο 133

4) Ρόσι 132

5) Πεντρόσα 123

6) Ζαρκό 88

7) Φόλγκερ 77

8) Πετρούτσι 75

9) Κράτσλοου 75

10) Λορένθο 66

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ