aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΤο… αθλητικό Κραν Μοντάνα!

Το… αθλητικό Κραν Μοντάνα!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Η καρδιά του πολύπαθου νησιού μας χτυπά στο Κραν Μοντάνα, στις ελβετικές Άλπεις όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη για το Κυπριακό. Η Διάσκεψη άρχισε χθες το πρωί και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ με αποκλειστικά θέματα την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, όπου αναμένεται να συζητηθεί η ουσία των θεμάτων και να γίνει υποβολή προτάσεων και ιδεών.

Τι είναι αυτό το Κραν Μοντάνα; Η αλήθεια είναι ότι το… αρχίσαμε για πλάκα μαζί με τον Πανίκο Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για την εκπομπή «Βάλε ένα Γκολ» στον Active 107.4 & 102.5. Θέμα μας βέβαια το… αθλητικό Κραν Μοντάνα. Εκεί πάνω, σε έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην περιοχή του Βαλέ στην Ελβετία, ασχολούνται με τα σπορ; Η απάντηση μάς άφησε άφωνους… Μιλάμε για «δίδυμες» πόλεις, την Κραν και τη Μοντάνα που δημιούργησαν την Κραν Μοντάνα μια πόλη με 10 χιλιάδες κατοίκους περίπου.

Έχουμε και λέμε. Στην καρδιά των ελβετικών Άλπεων, το γαλλόφωνο Κραν Μοντάνα διαθέτει ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα. Σε ύψος 1.500 μέτρων περίπου εξυπηρετεί εκατοντάδες άτομα της περιοχής, αλλά και ξένους. Το πιο ψηλό σημείο της περιοχής είναι 2.927 μέτρα, δηλαδή 9.600 πόδια. Έχει χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων! Για σκοπούς σύγκρισης οι δικές μας πίστες στο Τρόοδος είναι 500 μέτρων… Το Κραν Μοντάνα, που λέτε, είναι δημοφιλής προορισμός για το αλπικό σκι. Εκεί έγινε το 1987 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και συχνά φιλοξενεί αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ιδιαίτερα στη γυναικεία κατηγορία.

Εκεί θεωρείται ο παράδεισος για την αγορά ειδών χιονοδρομιών.

Πάνω στα βουνά και τα λαγκάδια, είναι φυσιολογικό να ασχολούνται με το σκι. Δεν καλλιεργούν, όμως, μόνο το σκι. Το καλοκαίρι το χιονοδρομικό κέντρο χρησιμοποιείται επίσης για αγώνες ποδηλασίας κι εκεί ολοκληρώνεται το περίφημο Tour de Suisse, ο γύρος της Ελβετίας. Εκεί τέλειωσε ο Γύρος της Γαλλίας το 1984 που βρήκε νικητή τον Λοράν Φιγκνιόν. Η πόλη φιλοξενεί, επίσης, το μοναδικό χειμερινό ποπ ροκ φεστιβάλ και τη δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση γκολφ στην Ευρώπη το Omega European Masters.

Η περιοχή έχει εγκαταστάσεις για διεθνείς αγώνες τένις, σκουός, κανό, ορειβασίας, θαλάσσιου σκι (στις λίμνες), τρία κλειστά γήπεδα για μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ! Για την ορεινή ποδηλασία το Κραν Μοντάνα έχει οργανωμένες πίστες 117 χιλιομέτρων! Έχει βέβαια και αθλητικά κέντρα για ποδόσφαιρο. Στα οποία μπορείς να κάνεις την προετοιμασία σου και να δώσεις φιλικούς αγώνες στο μεγάλο γήπεδο της τοπικής ομάδας.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής η FC Κραν Μοντάνα ιδρύθηκε (ως Montana Valais) το 1930 κι αγωνιζόταν στην περιφέρεια της Σιόν. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετώπισε προβλήματα και το ποδοσφαιρικό γήπεδο φυτεύτηκε με πατάτες! Ο σύλλογος επανιδρύθηκε ουσιαστικά το 1948 με την ονομασία FC Κραν Μοντάνα κι από τότε ανεβοκατεβαίνει στην 3η και στην 4η κατηγορία της Ελβετίας, στη λήξασα σεζόν ήταν 3η στον δεύτερο όμιλο της Δ’ κατηγορίας.

Όλα αυτά σε μια πόλη 10 χιλιάδων κατοίκων που φιλοξενεί ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες ξένους. Πολλές από τις δραστηριότητες είναι αθλητικού περιεχομένου. Οι εγκαταστάσεις χιονοδρομιών, ποδηλασίας, γκολφ, τα προπονητικά κέντρα, τα κλειστά, προσφέρουν ιδανικές συνθήκες και φυσιολογικά, Ελβετοί και ξένοι πάνε τρέχοντας, είτε για να αθληθούν είτε για να παρακολουθήσουν αθλητικές διοργανώσεις. Φυσιολογική είναι και η ανώμαλη προσγείωση όταν προσπαθήσεις να κάνεις τη σύγκριση με τον τόπο μας. Και σε πιάνει κατάθλιψη επειδή θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, αλλά περιοριζόμαστε στη μιζέρια μας…

Τι περισσότερο έχουν οι τοπικές Αρχές. Μάλλον όραμα και σχεδιασμό. Διότι με τέτοιες συνθήκες, τα χρήματα έρχονται μόνα τους… Χθες, 28 Ιουνίου 2017, στο Κραν Μοντάνα είχε 17 εκδηλώσεις! Ρεσιτάλ μουσικής, χορευτική παράσταση, θέατρο, παρουσίαση πώς φτιάχνεται το τυρί της περιοχής, διαλέξεις και λοιπά. Δέκα επτά εκδηλώσεις μπορεί να μην είχαμε χθες σε ολόκληρη την Κύπρο…

Υ.Γ.: Ένα τέτοιο περιβάλλον στο Κραν Μοντάνα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να προσελκύει σελέμπριτις. Στο Κραν Μοντάνα είχε σαλέ ο προσφάτως αποβιώσας Ρότζερ Μουρ, ο γνωστός από τις ταινίες Πράκτωρ 007.  Διαμέρισμα έχει και η Σοφία Λόρεν, από κει κατάγεται ο Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου, ο Χένρι και ο διάσημος σεφ Μισέλ Ρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ