aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΚίνηση fair play από ξιφομάχο

Κίνηση fair play από ξιφομάχο

Η εφαρμογή του «ευ αγωνίζεσθαι» (fair play) αποτελεί πρωτεύοντα κανόνα για την ΚΟΞ και την οικογένεια της ξιφασκίας, καθώς, άλλωστε, εκφράζει βασική φιλοσοφία του αθλήματος. Σαφή επιβεβαίωση για τα πιο πάνω αποτελεί η ενέργεια του αθλητή του ομίλου ξιφασκίας «Μέγας Αλέξανδρος» (και Εθνικό διαιτητή) Φιάκκα Αδάμο στους ομαδικούς αγώνες, όπου χάριν του «ευ αγωνίζεσθαι»… γύρισε την πλάτη στη διεκδίκηση ενός μεταλλίου για την ομάδα του.

Το περιστατικό συνέβη στις 19/1/19 στη Λεμεσό, όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, όταν το σκορ ήταν 32-31 εις βάρος της ομάδας του και ο αθλητής του Σωματείου Λεμεσού (Σαββίδης Χάρης) τραυματίστηκε και έπρεπε να εγκαταλείψει, ενόσω η ομάδα του δεν είχε άλλη ευκαιρία αντικατάστασής του.

Τότε ο Φιάκκας αποφάσισε να μην εκμεταλλευθεί τον τραυματισμό του αντιπάλου του και να υιοθετήσει «παθητικό παιγνίδι» προκειμένου να εξαντληθεί ο χρόνος και να διατηρηθεί το ίδιο σκορ, διακινδυνεύοντας έτσι την κατάκτηση του μεταλλίου για την ομάδα του, πράγμα το οποίο τελικά συνέβη.

Η συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει, σαφέστατα, την απήχηση που βρίσκει στους νέους ξιφομάχους το μάθημα της αθλητικής εντιμότητας που διδάσκεται στην ξιφασκία μέσα από τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι» και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα για τους νέους αθλητές και αθλήτριες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ