aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΚαταπολέμηση του Ντόπινγκ στον αθλητισμό

Καταπολέμηση του Ντόπινγκ στον αθλητισμό

Ο ΚΟΑ πραγματοποιεί Δημόσια Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου  και ώρα 12:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΟΑ, με θέμα: Ενδυνάμωση του αγώνα καταπολέμησης του ντόπινγκ στον αναψυχικό αθλητισμό και στους νέους. Στη διάσκεψη θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  SAFEYOU (Strengthening  the Anti-Doping Fight in Fitness and Exercise in Youth) το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα πλαίσια του Erasmus Plus.

Η έρευνα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία) και αφορά την «σκοτεινή πλευρά» της άσκησης, που δεν είναι εύκολα ορατή και σχετίζεται με τη χρήση ουσιών για την βελτίωση της απόδοσης και της σωματικής διάπλασης και εικόνας του σώματος. Η έρευνα που διεξήχθη κατέδειξε ότι η χρήση των Ουσιών Βελτίωσης της Εμφάνισης και της Απόδοσης (ΟΒΕΑ) από νεαρούς αθλούμενους ηλικίας 16 μέχρι 25 χρονών,  αυξάνεται και διευρύνεται.

Πριν από δύο χρόνια, μια ομάδα ερευνητών ειδικευμένων στο θέμα της χρήσης, Ουσιών Βελτίωσης της Εμφάνισης και της Απόδοσης, άρχισε να εργάζεται στα πλαίσια του προγράμματος SAFEYOU, με στόχο την ανάπτυξη ενός τεκμηριωμένου εκπαιδευτικού εργαλείου υποστήριξης νεαρών αθλούμενων, ώστε να αποκτήσουν την στοιχειώδη γνώση και ενημέρωση, για να μπορούν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν  την χρήση ουσιών, που μπορεί να είναι επικίνδυνες και επιβλαβείς για την υγεία τους.

Παρόλο που στον αγωνιστικό αθλητισμό υπάρχει εκτεταμένη και συστηματική προσπάθεια για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, παρόμοιες προσπάθειες εκλείπουν εξολοκλήρου στον μαζικό αθλητισμό. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που ασκούνται σε χώρους μαζικής άθλησης, όπως τα γυμναστήρια, παραμένουν απροστάτευτα και στερούνται της βασικής γνώσης και ενημέρωσης που θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρήση αναβολικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών για την υγεία τους.

Η κυρίαρχη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού έργου που εκπονήθηκε μέσα από το πρόγραμμα με τον τίτλο «Μάθε το σώμα σου, Μάθε την ουσία σου» είναι το  αποτέλεσμα των εργαστηρίων συν-δημιουργίας με τους ίδιους τους χρήστες αυτών των ουσιών. Ο στόχος του προγράμματος ήταν να εξασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα έχουν πρόσβαση σε αμερόληπτες πληροφορίες διαμέσου μίας εκπαιδευτικής διαδικασίας η οποία θα μπορεί να τους βοηθήσει στην κατανόηση της βασικής γνώσης της υγείας, και να τους οδηγήσει σε καλύτερες επιλογές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ