aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΗμερίδα: «Η Γυναίκα σε ηγετικό ρόλο στον Αθλητισμό»

Ημερίδα: «Η Γυναίκα σε ηγετικό ρόλο στον Αθλητισμό»

Η «Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός» της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), διοργάνωσε την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ημερίδα με θέμα «Η Γυναίκα σε ηγετικό ρόλο στον Αθλητισμό». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, έχοντας ως κύρια ομιλήτρια την Δρ Ξένια Αργειτάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου «Αθλητισμός και Γυναίκα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ευρώπη στην κα Ανδρούλλα Βασιλείου, διάκριση η οποία απονέμεται για πρώτη φορά σε Κύπρια γυναίκα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Χαμπιαούρης, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, οι Βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Νουρής και Δημήτρης Δημητρίου, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, οι πρώην Υπουργοί Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους και Ανδρέας Φιλίππου, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης, ο πρώην Πρόεδρος του ΚΟΑ Δήμος Γεωργιάδης, Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ και ο Πρεσβευτής Fair Play Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης.

Η εκδήλωση άρχισε με την ερμηνεία του τραγουδιού «La vie en rose» από την Βανέσσα Μεγαλέμου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΟΕ «Γυναίκα και Αθλητισμός», κα Κάλλη Χατζηιωσήφ αναφέρθηκε στο σκεπτικό της επιλογής του θέματος της Ημερίδας σημειώνοντας και τα ακόλουθα: «Δεκάδες αιώνες παρήλθαν με τη γυναίκα εξοβελισμένη από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα και συμμετοχή. Ακόμη και στις καλούμενες προηγμένες κοινωνίες μόλις τον περασμένο αιώνα εμφανίστηκαν γυναίκες στον αθλητισμό. Ελπίζουμε να μην είναι χρονικά ανάλογη καθυστέρηση σε ηγετικό ρόλο στον αθλητισμό».

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης χαιρετίζοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι «το θέμα της Ημερίδας απασχολεί το Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα και προωθείται με μεθοδικότητα και με σταθερά βήματα. Στο Παγκόσμιο Ολυμπιακό και Αθλητικό πεδίο, υπάρχουν ενεργοποιημένες εξαιρετικά δυναμικές και άξιες γυναίκες με παρουσία σε σημαντικά πόστα». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης στον αντίστοιχο χαιρετισμό σημείωσε: «Η επιλογή του θέματος συνάδει με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις μας αναφορικά με ευρύτερη την ανάπτυξη και προώθηση μιας νέας αθλητικής κουλτούρας».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ. Κώστας Χαμπιαούρης σημείωσε ότι είναι κοινώς παραδεκτό ότι στον αθλητικό χώρο η γυναίκα βρήκε κατανόηση και ευκαιρία να εκφραστεί, να αποδείξει τις δυνάμεις, τις αντοχές και τις ικανότητες της και να καταξιωθεί. Επεσήμανε ωστόσο ότι η εικόνα που προκύπτει από την εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις τόσο στον χώρο του αθλητισμού αλλά και ευρύτερα είναι απογοητευτική. «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, επικροτεί και στηρίζει πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν και αναδεικνύουν το σεβασμό και την ισότητα των φύλων. Μέσα από το εκαπαιδευτικό μας σύστημα δημιουργούμε προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση παρέχοντας ίσες ευκαιρίες μάθησης και εκπαίδευσης», κατέληξε.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο «Αθλητισμός και Γυναίκα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ευρώπη, η Ανδρούλλα Βασιλείου, ανέφερε ότι το βραβείο δικαιώνει τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της, ως πρώην Ευρωπαία Επίτροπος υπεύθυνη μεταξύ άλλων και για τον αθλητισμό. Παρουσιάζοντας τομείς του έργου της, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί σε όλους τους τομείς του αθλητισμού η ισότητα των φύλων.

«Δεν νοείται όλες οι αποφάσεις για τον αθλητισμό να λαμβάνονται από ανδροκρατούμενα συμβούλια. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να ασχοληθούν με την προπόνηση αθλητών, και τη διατησία. Να υπάρξει διαφάνια στις διαδικασίες πρόσληψης και στις εκλογές στα Εκτελεστικά Συμβούλια, εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στις επιτροπές διορισμού για θέσεις λήψης αποφάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Βασιλείου ανέδειξε επίσης το θέμα της βίας και κυρίως της σεξουαλικής βίας έναντι των γυναικών στον αθλητισμό, σημειώνοντας ότι όπως το πρόβλημα υπάρχει παντού στον κοσμο, υπάρχει και και στον τόπο μας.

Η Βασιλείου εξήγγειλε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης γυναικών που ενδιαφέρονται για ηγετικές θέσεις: «Μαζί με το βραβείο η ΔΟΕ, διέθεσε στην ΚΟΕ ποσό ύψους $30.000 για την οργάνωση προγράμματος της επιλογής μου γύρω από το θέμα “Γυναίκα και Αθλητισμός”. Επέλεξα την διοργάνωση προγράμματος που θα περιλαμβάνει σειρά εργαστηρίων και σεμιναρίων για περίπου 50 επιλεγμένες γυναίκες που θα ενδιαφερθούν με θέμα “Η ενδυνάμωση γυναικών για να συμμετέχουν σε θέσεις λήψεως αποφάσεων στον Αθλητισμό”. Το πρόγραμμα αυτό θα οργανωθεί υπο την καθοδήγηση μου σε συνεργασία με τις Επιτροπές “Γυναίκα και Αθλητισμός” της ΚΟΕ και του ΚΟΑ, και καλώ όλες τις γυναίκες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν το συντομότερο την αίτηση τους για συμμετοχή».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κύρια ομιλία από τη δρ. Ξένια Αργειτάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Αθλητισμός και Γυναίκα» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), και πρώτη γυναίκα μέλος της Εκτελεστική Επιτροπής της ΕΟΕ, αναφέρθηκε αρχικά στα στοιχεία που αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και ουσιαστικά έχει επιφέρει στις μέρες μας την ισότητα στον τομέα της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο παρουσιάζοντας παγκόσμια έρευνα για την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις τα στοιχεία για την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε Εθνικούς  Αθλητικούς Οργανισμούς και Διοικητικά Συμβούλια είναι συντριπτικά σε βάρος των γυναικών. Τα στοιχεία διαπερνούν οριζόντια, όλες τις Ηπείρους, και το κάθε κράτος ξεχωριστά, ανεξαρτήτως θρησκειών, πολιτικών συστημάτων, και πολιτισμικής κουλτούρας. Σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο οι γυναίκες μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Εθνικών Αθλητικών Οργανισμών ήταν για την περίοδο της έρευνας (2014) 11.58% και 13.64% αντίστοιχα.

Η Αργειτάκη ανέφερε τις αιτίες και τα εμπόδια που προκαλούν το πρόβλημα ξεχωρίζοντας τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς, θρησκευτικούς λόγους καθώς και τα κοινωνικά στερεότυπα, που αναγκάζουν τη γυναίκα να υφίσταται διαφορετική αντιμετώπιση, τα φαινόμενα βίας, εκφοβισμού (Bulling) και σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και εσωτερικά εμπόδια που πολλές φορές κάνουν τη γυναίκα να αμφιβάλλει για τις ικανότητες της.

Η δρ. Ξένια Αργειτάκη, η οποία το 2016 τιμήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) με το ειδικό βραβείο «Γυναίκα στον αθλητισμό», αναφέρθηκε λεπτομερώς και στις λύσεις που μπορούν να δοθούν οι οποίες αναδεικνύονται μέσα από την Ολυμπιακή Ατζέντας 2020 της ΔΟΕ σε τομείς όπως η πλήρης ισότητα συμμετοχής στους αγώνες, η ισότιμη προβολή από τα Μ.Μ.Ε, η ίση χρηματοδότηση αθλητών/αθλητριών, η εξασφάλιση μέσω των διαδικασιών εκλογής και επιλογής της παρουσίας γυναικών σε ρόλους Διοίκησης, και στον τομέα παρακολούθησης και επικοινωνίας, όπου προβλέπεται να εφαρμοσθεί σύστημα αναφοράς για την παρακολούθηση, μέτρηση και αξιολόγηση της ισότητας των φύλων και των αποτελεσμάτων σε μια διαρκή βάση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ