aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΕκκίνηση στο 22ο Cyprus Sunshine Cup (pics)

Εκκίνηση στο 22ο Cyprus Sunshine Cup (pics)

Με τη συμμετοχή πέραν των 200 ποδηλατών, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 25 χώρες και τέσσερις ηπείρους, αρχίζει την Πέμπτη (22/2) το 22o Cyprus Sunshine Cup. Ο αγώνας περιλαμβάνει δύο σκέλη: τα «Αυξέντεια» που θα διαρκέσουν έως την Κυριακή (25/2) και είναι μια από τις πιο σημαντικές κούρσες στον κόσμο, και τη μονοήμερη δοκιμασία της αρχαίας Αμαθούντας, το Σάββατο, 3 Μαρτίου. Τα «Αυξέντεια» διεξάγονται για πάνω από δύο δεκαετίες στη μνήμη του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και ολοκληρώνονται κάθε χρόνο ανήμερα του μνημόσυνου του στο Μαχαιρά, όπου έπεσε μαχόμενος το 1957.

Στην Κύπρο βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Από τη λίστα εκκίνησης ξεχωρίζουν τα ονόματα της Ολλανδέζας Anna van der Breggen, η οποία κέρδισε το χρυσό στο Ρίο, στην ποδηλασία δρόμου, αλλά και του Τσέχου Jaroslav Kulhavy, χρυσού στο Λονδίνο και αργυρού στο Ρίο, στο Cross Country (Mountain Bike). Στο νησί μας είναι για μια ακόμα χρονιά η Gunn-Rita Dahle Flesja, η πιο πετυχημένη γυναίκα στην ιστορία του Mountain Bike,  με χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η Νορβηγίδα είναι δέκα στην Κύπρο, κάνοντας τη χειμερινή της προετοιμασία στην Πάφο.

Ξεχωρίζουν επίσης τα ονόματα της Ουκρανής Yana Belomoina που είναι Νο1 στην Παγκόσμια κατάταξη, η οποία έκανε επίσης χειμερινή προετοιμασία στην Κύπρο, αλλά και του Ελβετού Thomas Litscher, που ήταν χάλκινος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πίσω από τον Αργυρό Kulhavy. Στην Κύπρο είναι και η περσινή νικήτρια του Cyprus Sunshine Cup Githa Michiels από το Βέλγιο, που επίσης βρίσκεται για μεγάλο διάστημα στο νησί μας για προετοιμασία. Για την ιστορία, στους άντρες πρώτος ήταν πέρσι ο Jordan Sarrou.

Η διαδρομή

Την Πέμπτη (22/2) θα γίνει ατομική χρονομέτρηση από τα Λεύκαρα στη Σκαρίνου, την Παρασκευή (23/2) διαδρομή με αρχή και τέλος τα Λεύκαρα, το Σάββατο (24/2) διαδρομή με αρχή και τέλος το Λυθροδόντα και την Κυριακή (25/2) αγώνας Cross Country στη Μάντρα του Καμπιού, στους πρόποδες του Μαχαιρά, σε μια από τις πιο ιστορικές πίστες Cross Country στον κόσμο. O αγώνας καλύπτει 131.5χλμ τις πρώτες τρεις ημέρες, ενώ την Κυριακή (25/2) η πίστα είναι μήκους 5.6χλμ και σε αυτήν οι αθλητές θα διανύσουν διαφορετικό αριθμό γύρων, αναλόγως της κατηγορίας τους. Το  Σάββατο (24/2) ο αγώνας στο Λυθροδόντα, που είναι  μήκους 65.3χλμ, αποτελεί και το δεύτερο αγώνα του Κυπέλλου Κύπρου στο Mountain Bike.

Σημαντική καινοτομία για φέτος είναι η εισαγωγή της τριήμερης δοκιμασίας Cyprus Sunshine Cup – The Challenge η οποία κινείται παράλληλα με τις πρώτες τρεις ημέρες των «Αυξεντείων» και απευθύνεται σε ερασιτέχνες και ημιεπαγγελματίες ποδηλάτες. Η αυλαία ανοίγει το βράδυ της Τετάρτης (21/2) με το Welcome Pasta Party στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Περιοχής Λάρνακας, στη Σκαρίνου.

To Cyprus Sunshine Cup διοργανώνεται από την Bikin Cyprus για λογαριασμό της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΚΟΠΟ), υπό την αιγίδα του ΚΟΑ. Μεγάλος χορηγός είναι ο ΚΟΤ. Χορηγός είναι ο ΟΠΑΠ ενώ τον αγώνα οδηγεί με ασφάλεια η BMW του Ομίλου Χαράλαμπος Πηλακούτας. Στηρίζουν ο εξοπλισμός Ballan, τα ποδήλατα Shimano και IDEAL, η ασφαλιστική Atlantic, το τυπογραφείο Kemanes, η Bikin Cyprus Adventures, η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Λάρνακας, η Bolse Vita, η ΕΤΕΑ, ο Δήμος Λευκάρων και το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.activatecyprus.com.

Δημοσιογράφοι από Ευρώπη και Ρωσία

Τον αγώνα καλύπτουν δέκα ξένοι δημοσιογράφοι από Ευρώπη και Ρωσία. Το βράδυ της Τρίτης (20/2) οι διοργανωτές παρέθεσαν δείπνο στην παλιά Λευκωσία για τους ξένους απεσταλμένους και τον πυρήνα των εθελοντών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της διοργάνωσης. Στους ξένους προσφέρθηκε ως δώρο αγνό, παρθένο κυπριακό ελαιόλαδο, με την υποσημείωση πως στην αρχαία Ελλάδα το ελαιόλαδο υποδήλωνε ευφορία και συμβόλιζε την ειρήνη, την αρετή και τη νίκη, γι αυτό και το μοναδικό έπαθλο για τους Ολυμπιονίκες ήταν κλαδί ελιάς (κότινος).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ