aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟ πιο μικρός διαιτητής στην Κύπρο!

Ο πιο μικρός διαιτητής στην Κύπρο!

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Η εμπειρία που είχα ως διαιτητής όταν ξεκίνησα στα 17 μου χρόνια με βοήθησε στη ζωή μου», είχε πει κάποτε ένας από τους σπουδαιότερους διαιτητές, κατά πολλούς ο κορυφαίος που ανέδειξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο Πιερλουίτζι Κολίνα. Στην Κύπρο το θέμα διαιτησίας, είναι καταταλαιπωρημένο και οι προσπάθειες για ανάδειξη νέων ταλαντούχων διαιτητών είναι το μεγάλο στοίχημα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ο νεαρότερος που έχει αρχίσει μαθήματα διαιτησίας και προσδοκεί να φτάσει στην ελίτ είναι ο μαθητής της Γ’ γυμνασίου στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου Νήσου, Μαρίνος Δημητρίου. Σε μια ηλικία (15 χρόνων) που οι συμμαθητές του ονειρεύονται να γίνουν μεγάλοι και τρανοί ποδοσφαιριστές ο ίδιος έχει άλλες φιλοδοξίες, αφού όπως τόνισε στο «Goal» θέλει να κάνει επαγγελματική καριέρα στο χώρο της διαιτησίας.

Και όταν είσαι μαθητής, αλλά και καλός ποδοσφαιριστής λίγο πολύ θα σε φωνάζουν, Μέσι, Κριστιάνο, Νεϊμάρ κ.τ.λ. Οι συμμαθητές του Μαρίνου, στην αρχή τον πείραζαν λέγοντάς του «Άντε κύριε Τράττο». Σήμερα όμως αποδέχονται την επιλογή του.

Ο Κολίνα είχε αναφέρει σε συνέντευξή του πως τα πάντα στη ζωή έχουν να κάνουν με αποφάσεις. «Δεν ήταν εύκολο για ένα νέο παιδί να παίρνει αποφάσεις, όχι μόνο για κάτι που είχε σχέση με αυτόν αλλά που είχε σχέση με κάποιον άλλο, και ειδικά για άτομα μεγαλύτερα από τον ίδιο», είπε ο Ιταλός αρχιδιαιτητής. Η απόφαση του Μαρίνου Δημητρίου να ασχοληθεί με τη διαιτησία ήρθε όταν έσπασε το χέρι του, δύο φορές μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο τραυματισμός του ήταν η αιτία να αφήσει κατά μέρος το ποδοσφαιρικό του όνειρο, αλλά επειδή αγαπούσε το άθλημα και ήθελε να συνεχίσει να βρίσκεται στους αγωνιστικούς χώρους, αντί για μπάλα, πήρε τη σφυρίχτρα.

Άρχισε όπως -σχεδόν- όλα τα παιδιά παίζοντας ποδόσφαιρο σε Ακαδημίες. Η θέση του ήταν αριστερός εξτρέμ. Αρχικά στο Νουέβο Κάμπο στη Λευκωσία, μία σεζόν στην Ανόρθωση (κλιμάκιο Λευκωσίας) και κατόπιν στον Χαλκάνορα. Οι τραυματισμοί του όμως τον υποχρέωσαν να αλλάξει γνώμη. Όπως λένε, πίσω από τις μεγάλες αποφάσεις πάντα κρύβεται μια γυναίκα. Ήταν εισήγηση της μητέρας του, Έλενας. Αφού πείστηκε ο Μαρίνος, είπαν να το δοκιμάσουν. Τηλέφωνο στην ΚΟΠ για τις απαραίτητες πληροφορίες για τα μαθήματα διαιτησίας. Για να μπορέσει να μπει στην κατηγορία των διαιτητών και να ορίζεται κανονικά θα πρέπει να κλείσει τα 16 του χρόνια. Φέτος είναι στο πτυχίο του και ήδη άρχισε να ορίζεται σε παιχνίδια παιδικών ομάδων (grassroots).

Ο ίδιος λέει πως έχει αρκετή βοήθεια από τους μεγαλύτερους διαιτητές. Πώς προετοιμάζεται πριν τους αγώνες; «Παίρνω τη σφυρίχτρα μου, το χρονόμετρό μου, βλέπω τις ηλικίες των ποδοσφαιριστών για να ξέρω πώς θα τους αντιμετωπίσω και ξεκινώ».

Αν του αρέσει αυτό που κάνει; «Είναι ωραία εμπειρία». Προβλήματα συμπεριφοράς δεν αντιμετωπίζει, καθώς όπως εξηγεί, προς το παρόν ορίζεται σε παιδικούς αγώνες χωρίς βαθμολογία οπότε λείπει η πίεση και γενικώς είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. «Λόγω της ηλικίας μου και οι προπονητές με βοηθούν και με αντιμετωπίζουν θετικά».

Καταληκτικά ο διαιτητής-μαθητής Μαρίνος Δημητρίου σημείωσε πως του αρέσει αυτό που κάνει κι όπως ανέφερε στο «Goal» θα προσπαθήσει, μέσα από σκληρή δουλειά, να γίνει ένας καλός και δίκαιος διαιτητής.

Συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος: «Θέλω να κάνω επαγγελματική καριέρα»

Ο πατέρας του (Κυριάκος) που είναι πάντα δίπλα του μας ανέφερε πως στη διάρκεια κάποιου αγώνα ένας παππούς που παρακολουθούσε το εγγόνι του, άρχισε να εκφράζει παράπονα για τη διαιτησία του. Στο τέλος ντράπηκε, πήγε και του ζήτησε συγνώμη για τη συμπεριφορά του. Ο Μαρίνος, πάντως, δείχνει συνειδητοποιημένος σ’ αυτό που θέλει να κάνει.

– Πού θέλεις να φτάσεις;

«Μακάρι να πάρω το δίπλωμα. Μπορεί του χρόνου (2018-19) να ορίζομαι σε αγώνες (grassroots) με βαθμολογία».

– Μετά από αυτό, όταν πλέον ενηλικιωθείς;

«Θέλω να κάνω επαγγελματική καριέρα».

– Είναι δύσκολο νομίζεις;

«Όχι ιδιαίτερα. Φτάνεις να ξέρεις καλά τους κανονισμούς και να είσαι καλά προπονημένος».

– Σε σχέση με την περίοδο που ήσουν ποδοσφαιριστής, ποιες είναι οι διαφορές τώρα ως διαιτητής;

«Νιώθω περισσότερο άγχος. Γιατί είμαι υποχρεωμένος να παίρνω αποφάσεις για τους υπόλοιπους και η ευθύνη είναι μεγαλύτερη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ