«Ο Μοχάμεντ Άλι έσφιξε τις γροθιές του και μου είπε “προχώρα!”»

Συνέχεια του προηγούμενου ρεπορτάζ-αφιέρωμα για τη διαδρομή του Αλέξη Λύρα, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους εκφραστές των ολυμπιακών ιδεωδών.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Λύρας δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, τη γενέτειρα του Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή.

Παρά το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ Άλι θαυμάζεται όσο ελάχιστοι στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Λύρας διαπίστωσε ότι στη γενέτειρά του δεν υπήρχαν ακαδημαϊκά προγράμματα ή ακόμη και μαθήματα για την ανάδειξη της δράσης και της προσφοράς αυτού του μεγάλου αθλητή και ανθρώπου που έγινε σύμβολο.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοχάμεντ Άλι και το Μουσείο Μοχάμεντ Άλι μέσα από το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, άρχισε μία προσπάθεια με θέμα τον Ολυμπισμό και τον Ακτιβισμό για την κοινωνική αλλαγή.ali lyras 2Ήταν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση τον Μοχάμεντ Άλι ως πρότυπο, με επικεφαλής τον Αλέξη Λύρα, το οποίο επεκτάθηκε σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στην Αφρική, το οποίο εξασφάλισε τρία βραβεία καινοτόμας δράσης και επιβράβευσης της ακαδημαϊκής επίδοσης.

Ο Αλέξης Λύρας περιγράφει την πρώτη συνάντησή του με τον Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος ήταν χτυπημένος από την ασθένεια Πάρκινσον από το 1984: «Του είπα, έχω έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου, από την Κύπρο. Όλα αυτά που αναδείξατε με την στάση σας, με τη ζωή σας, θα ήθελα να τα μεταδώσω σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Κι ενώ ήταν ανέκφραστος, χαμογέλασε, έσφιξε τις γροθιές του και μου είπε “προχώρα!”.  Ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ